Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев е в Белодробната болница с двойна бронхопневмония, предизвикана от коронавирус. В същата болница със същата диагноза е и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. И двамата са стабилизирани, но са под постоянно наблюдение, за да се реагира веднага при евентуални усложнения. Заболяването превърна Енчо Енчев по нежелан начин в част от историята на медицината. Той вече беше изолиран заради коронавирус през юли и изкара заболяването без симптоми. Положителни проба тогава дадоха и кметът Пенчо Милков и зам.-кметът Златомира Стефанова, която мина през изпитанието леко, но Милков бе на лечение в Белодробната болница.
Сега Енчо Енчев стана първият българин, заразен повторно с пандемичния патоген.
Вероятно първия път не е развил достатъчно силни антитела, предполагат медици с опит в лечението на преобърналото света заболяване.
Зам.-кметът е приет в болницата в понеделник, след като в неделя е почувствал неразположение. Предната седмица той е бил в командировка и няма данни да е бил в контакт с хора от общинската администрация в дните преди постъпването му на лечение.
В сградата на кметството са взети всички необходими мерки за безопасност.
„Не бива да има притеснения за предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък“, заяви кметът Пенчо Милков. 
Тя ще се води от зам.-председателите, ще бъдат осигурени лични предпазни средства. Общината е осигурила уреди, които пречистват въздуха и убиват микробите в Кръгла и Пленарна зала, така че съветниците да са спокойни. 
С коронавирус е диагностициран и служител в русенския офис на НАП, поради което вчера следобед сградата бе затворена за дезинфекция.
Вчерашният ден донесе мрачен рекорд по новозаразени не само на България /1024/, но и на Русе - 41. Положителното е, че високият им брой не се дължи на взрив във фирма, социално или учебно заведение и няма ново огнище в Русе.
Заразените не са свързани помежду си, в момента издирваме контактните им лица, съобщи за „Утро“ директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова.
Сред новозаразените е 31-годишна учителка в детска градина „Русалка 1“. Тя е в добро състояние и е в домашна изолация, 19-те малчугани от групата й са карантинирани по домовете си. С положителен PCR тест е регистриран и шестокласник в ОУ „Иван Вазов“. Той всичките му 26 съученици от паралелката са изолирани вкъщи. С Ковид-19 е установена и 69-медицинска сестра от Центъра за настаняване на младежи с увреждания „Розовата къща“.
Носенето на маски на открито се връща от утре в цялата страна, но в Русе проверките за спазване на наложените противоепидемични мерки започват от днес с разпореждане на директора на ОД на МВР старши комисар Теодор Атанасов. Препоръката е на Областния оперативен щаб, чийто предсеател, областният управител Галин Григоров, е под карантина с коронавирус. Днес униформените ще контролират носенето на защитни маски или шлемове в закрити обществени места, а от утре - и на улицата. Обект на проверки ще бъдат и автобусите и тролеите, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения и други места, в които се обслужват граждани, както и жп гари, автогари, търговски и други обекти, където се събират повече хора. Актовете при явно нарушения на противоепидемичните изисквания са на стойност 300 лева.
Наред с това продължават проверките на поставените под карантина. Само за изминалата седмица са проверени 187, открито е само едно нарушение. Под карантина в момента в областта са 390 души.