Има тенденция за подмладяване при рака на гърдата, което засега е необяснимо. Вече често се срещат засегнати жени на възраст 30 до 55 години, при които болестта се развива доста бързо, съобщи на пресконференция вчера управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров по повод вчерашния Международен ден за борба с рака на гърдата. 
Здравното заведение разработва проект за закупуване на модерен мамограф за диагностициране на рак на гърдата при млади жени. Наред с това повтаря и неотменната препоръка за редовна профилактика.
През миналата година се забелязва повишаване с около 5% на заболеваемостта от онкологични болести. При смъртността обаче има спад, което е добър атестат за работата на лекарите. В момента в онкоцентъра има регистрирани 20 500 болни, а смъртността е около 300 на 100 000 души население. За тази година се очаква да бъдат регистрирани между 1500 и 2000 онкоболни.
Качеството и продължителността на съня са много важни и имат връзка със стареенето и развитието на социално значимите заболявания, в това чисто и онкологичните, включи се в брифинга и най-младият кадър в КОЦ пулмологът д-р Николай Евгениев.
Смущенията в съня да не се подценяват, а да се търси причината за тях и да бъде отстранена, препоръча той.