Първият уикенд на ноември за русенци ще бъде зареден с ново и качествено световно кино. Тогава в Русе ще бъде традиционното гостуване на „София филм фест“. В трите дни от петък до неделя 6, 7 и 8 ноември, филмите ще се прожектират в Голямата зала на Доходното здание при вход свободен.
Програмата започва в петък в 18 часа с един от най-успешните български филми - „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 г. лентата спечели „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари, „Златна роза“ във Варна и голямата награда на фестивала в Тирана. Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Същия ден от 20 ч ще бъде прожектиран филмът от Северна Македония „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, който има две номинации за „Оскар“. Той разказва за Хатидже, която всеки ден изкачва един хълм, за да се грижи за пчелните семейства, на които пее загадъчни мелодии.
В събота, 7 ноември, от 11 часа малки и големи могат да видят впечатляващата анимация на Лоренцо Матоти „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ по  едноименната книга на италианския писател Дино Будзати. Премиерата на този филм беше в програмата „Особен поглед“ на Кан 2019, а историята е за краля на мечките, който слиза при хората, за да открие отдавна изчезналия си син. Филмът е дублиран на български. От 18 ч ще бъде прожектиран „Босият император“, който продължава разказа за премеждията на крал Николас III (Петер ван ден Бегин) от „Белгийският крал“, който този път попада в санаториум на острова на Тито в Хърватия. От 20 ч е третата прожекция - на корейския кинохит „Паразит“, носител на „Златна палма“ от Кан и на четири „Оскара“. В семейството на Ки-тек, в което всички са безработни, синът е препоръчан за добре платена преподавателска работа. Когато той се среща със собственик на световноизвестна компютърна фирма, това предизвиква неудържима поредица от премеждия.
В неделя от 11 ч предстои още една рисувана приказка - „Пътешествието на принца“, за потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг и е открит от 12-годишния Том, чиито родители са учени, вярващи в съществуването на цивилизация на маймуните. От 17 ч започва прожекцията на италианския филм „Предателят“ на Марко Белокио, носител на „Златна палма“ и три приза от Европейските филмови награди. Разказът е за първия информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия Томазо Бушета. Последният филм от сбирката на „София филм фест“ ще бъде прожектиран от 20 ч в неделя, 8 ноември. Заглавието е „Мистър Джоунс“, действието се развива през 1933 г., когато Гарет Джоунс, единственият чуждестранен журналист, интервюирал Хитлер, решава да разбере как Сталин финансира модернизацията на Съветския съюз.