Кметове и техни заместници ще готвят в тазгодишното издание на състезанието „На върха на ножа“, което през тази година ще се проведе паралелно с Фестивала на дунавската кухня на 24 октомври. По традиция в него кулинарни умения демонстрират ученици от Професионалната гимназия по туризъм. Всяка година към отборите на младите надежди се включват и представители на местния бизнес, журналисти, собственици на ресторанти и заведения и други. По уговорка с Общината тази година участници ще са представители на местната власт, съобщи председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.
Браншът продължава да страда от ограниченията заради коронавируса и затова залага на извънредни инициативи. За да привлича гости от близо и далеч, браншовият съюз е разработил специално регионално Дунавско меню. В него влизат кулинарни изкушения от типичните риби, сервирани в крайречния град - шаран, амур, сом и бяла риба, както и прочутата за крайдунавския град рибна чорба. Менюто има и свое лого, което всеки член на съюза може да използва. 
Коронакризата сви туристическия бизнес в града почти наполовина, обясни Иванчев. 5-6 ресторанта, които затвориха през март в началото на извънредното положение, изобщо не са отворили. При хотелите най-голям е отливът на гостите, които са посещавали Русе по бизнес дела. В този сегмент спадът е близо 70 на сто в сравнение с преди година, а гостите на града вече търсят по-бюджетни варианти за настаняване. Броят на спиращите в Русе круизни кораби е 7-8 пъти по-малък от други години и вместо 160 плаващи хотела дотук са доплавали едва двадесетина.