Във впечатляващ пъстър празник се превърна откриването на изложбата на възпитаници на паралелките по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата от създаването на катедрата през 1997 до 2012 г. Тон за артистичното вълшебство даде перкусионистът и преподавател по ударни инструменти в НУИ Лазар Бенов, който заедно със свои възпитаници направи невероятно музикално въведение пред Художествената галерия - то бе изпълнено с помощта на две тенджери, един тиган и един капак, една цинкова кофа и две пластмасови и един тъпан. След като огромното множество посетители влязоха в сградата, там младите перкусионисти представиха втора част на Седма симфония на Бетовен, като получиха пореден взрив от аплодисменти.
Директорката на НУИ Мария Дуканова поздрави част от авторите, които бяха успели лично да дойдат за откриването на изложбата „И следи оставЯт, и следи оставАт“, посветена на 60-ата годишнина на училището. Музикалните изпълнения продължиха, в арт концерта се включиха и момичета от класовете по класически балет.
Поздравления художниците и НУИ получи от Националната художествена академия и малко по-късно и от кмета Пенчо Милков, който дойде с малко закъснение, но не скри възхитата си от артистизма на сегашните и бившите възпитаници на училището и от техните преподаватели. 
До 4 ноември русенци могат да разгледат изложбата, в която 27 автори, които в момента работят успешно в осем държави по целия свят, показват графика, живопис, пластика, илюстрация, бижута, моден дизайн, сценография и др.