Новината, че 17-годишният русенски футболист на ЦСКА Александър Бучков е картотекиран в представителния отбор за мачовете от груповата фаза на Лига Европа, няма как да не направи впечатление. При това Александър и още едно момче от школата на „червените“ - Марк-Емилио Папазов, ще получат състезателни права за сметка на австралийския национал Томи Юрич. Вероятно русенецът и Папазов няма да запишат и по няколко минутки в мачовете, но самият факт, че са спечелили доверието на старши треньора Стамен Белчев, заслужава внимание.
„Александър започна в „Аристон“ при треньорската легенда Тодор Тодоров. Той и Бисер Бонев са родени през 2003 година, но при тях играеше с година по-малкият Никола Илиев-Коко“, обясни за „Утро“ треньорът в школата на „Дунав“ Драгомир Григоров.
„Имам представа за качествата на Бучков. Той е доста силен физически, играе като десен бек, но го ползват и като десен халф“, допълни картинката колегата му Илиян Памуков.
Но да се върнем към Никола Илиев, който ще вкара в касата на „Ботев“ /Пд/ трансферна сума от 500 000 евро! Парите са от „Интер“ /Милано/, където, според мнозина специалисти, премина най-големият български футболен талант от 20 години насам.
В „Ботев“ е още едно „аристонче“ - Бисер Бонев. Той бе картотекиран в представителния отбор на „канарчетата“ и вече записа първи минути при мъжете.
В коя посока изтече още друга русенска футболна кръв?
Дани Братоев стартира също в „Аристон“, поигра два сезона при юношите на „Дунав“, а днес е в ЦСКА.
И Борис Димитров направи първите си стъпки при аристонци. След престоя си в „Дунав“, включително и с мачове за мъжкия тим, преди няколко месеца стана част от юношеския тим на „Славия“. Той е национал в отбора със 17-годишни момчета.
Халфът на „Дунав“ Александър Виденов избра да гради кариера в „Септември“ /Сф/.
Митко Русанов е от Плевен, но ще го броим за наше момче, защото прикова вниманието на специалистите като играч на „Дунав“. Той потренира през лятото с отбора на „Локо“ /Пд/, но след като не му бе предложен договор, предпочете да премине в „Славия“.
Изключително надеждният вратар Димитър Стефанов пък защитава цветовете на плевенския „Спартак“. 
Вижте само, независимо по какви причини и стечение на обстоятелствата, колко талантливи деца напуснаха нашия град и едва ли ще се върнат един ден с екипа на „Дунав“! Най-вероятно за нас ще остане утехата, че когато някои от тях направят звездна кариера, медиите ще споменават мимоходом, че са родени в Русе. Например като спрелия през лятото с футбола Николай Димитров-Хичо.