Нетрадиционен поздрав за 60-ата годишнина на своето училище - Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, поднасят възпитаници от различни випуски на паралелките по изобразително изкуство. Художници, дизайнери, сценографи, бижутери, модни дизайнери, които са се реализирали успешно в България и в още 7 страни по света, показват докъде са стигнали и колко път са изминали, след като в НУИ са направили първите си стъпки към голямото изкуство. 
Впечатляващи графики, интригуваща мащабна и миниатюрна живопис, бижута, керамика, пластика, книжни илюстрации и дизайнерски скици на костюми, оригинални сценографски решения - всичко това може да се види от днес до 4 ноември в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Там 26 автори представят 76 работи, голяма част от които са пропътували разстоянието до Русе от Пловдив, Велико Търново, Варна и София, но също и от Испания, Италия, Германия, Великобритания, Румъния, Дубай и Гърция. Това са наши ученици от първите випуски до 2012 г., обяснява художничката Златка Стойкова. 
Още на входа са поставени пъстри фотоси, които разказват за сценографските работи в Пловдив на Рослава Седянкова. Цвета Трендафилова показва авторски бижута, с които омагьосва ценителите в Барселона. Яна Друмева е завършила стенопис в Националната художествена академия в София, в момента успешно се занимава с реставрация в италианския град Болоня, откъдето сама е донесла две свои работи за експозицията. Анита Петрова се е посветила на моден дизайн в гръцката столица Атина, работила е и за „Харли Дейвидсън“. С мода и театрални костюми се занимава и Полина Кубратова. Свои работи показват Мона Монева, Негослава Бъчварова, Нели Друмева. От Германия са изпратили творби Пламен Монев-младши и Йоана Туджарова, а платната на Ива Иванова пристигат от скандинавските страни. До тях са картини на Камен Бонев от първия випуск на художниците - той пък е в Дубай. Керамиката на Ралица Савова отключва причудливи асоциации, греят приказните сюжети на Савина Николова, графики показват Александра Габровска и Гергана Рахнева, а Сабин Бойкинов и Ивелин Трифонов са майстори на запомнящи се геймърски сюжети.  
Двама са някогашните ученици, които днес са университетски преподаватели - графикът Любомир Кръстев, който учи студентите в Пловдив, и скулпторът Мартин Митев от Великотърновския университет. Няколко са даровитите възпитаници на НУИ, които получават висше образование в Румъния - Пантелеймон Арнаудов, който сега е в Чехия, показва изумителни работи от стъкло, Биляна Великова живее в Букурещ и вече е име сред младите илюстратори, Магдалена Арнаудова също е в Букурещ, нейното платно е вдъхновено от Елиас Канети. 
Изящната пластика от дърво в центъра на залата е на Виктор Царски, дипломиран архитект, който постоянно участва в ледени фестивали по света. А бижутата с тракийски препратки са на Венцислав Богацки - тъкмо негова е идеята за тази изложба, която да покаже как са се реализирали част от учениците на катедрата по изобразително изкуство. Идеята била адмирирана от директорката на НУИ Мария Дуканова, която пък вдъхновила с нея преподавателите художници. И така се стига до днешния ден, когато в 18 ч ще бъде откриването. Ще има изненади, обещават Златка Стойкова и директорката на галерията Елена Великова и издават, че ученици-музиканти също готвят шумен артистичен поздрав.