Какви финансови загуби търпи русенският бизнес заради пандемията от Ковид-19 и наложените заради нея мерки, едва ли някой може да изчисли, но пък е ясно какви компенсации са получили засегнатите фирми до момента. Според проучване на „Утро“ изплатените към края на септември средства са близо 17 милн. лева. И сумата всяка седмица се увеличава, тъй като одобряването на заявления по вече стартиралите мерки продължава. А се очакват и нови.
11,5 млн. лева са изплатени по мярката за запазване на заетостта, станала популярна като 60/40, показват данните на НОИ. По първия й вариант, стартирал през април, държавата е броила 6,5 млн. лева на 296 русенски фирми, запазили 7724 наети лица. През юли започна кандидатстването по продължението на тази мярка, като някои условия бяха облекчени. И до края на септември още 131 фирми са взели общо 5 млн. лева заради това, че са оставили на работа 3262 работещи. Плащанията по тази мярка продължават, а някои от фирмите получават доста сериозни компенсации. В края на август например на русенския производител на автомобилни компоненти „ВИТТЕ Аутомотив България“ са изплатени компенсации за 814 работещи в размер на 1,04 млн. лева.
660 са одобрените до момента русенски микро и малки предприятия, които получават безвъзмездна помощ от държавата по процедурата за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Ковид-19. Общата сума на обезщетенията по процедурата за преодоляване на икономическите последствия от пандемията е 5 188 462.81 лв., показва справка на „Утро“ в системата ИСУН 2020. Съгласно условията на програмата, всяка фирма може да получи между 3 и 10 хиляди лева.
Числото на бенефициентите на безвъзмездната държавна помощ ще нарасне, защото разглеждането на подадените от 14 май досега заявления продължава. До момента са одобрени за финансиране 21 190 броя проектни предложения, подадени в рамките на общо двадесет и осем оценителни сесии. Стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер на 172,85 млн. лева. Изплащането на парите върви със закъснение и досега са ги получили само фирмите, одобрени до 19-а оценителна сесия. Общата стойност на преведените вече средства е 128 млн. лева.
При отварянето на процедурата на 14 май бе регистриран огромен интерес и още първия ден бяха подадени онлайн 12 787 проекта за 106,59 млн. лв. Общо подадени проектни предложения са над 27,6 хиляди, така че за оценяване остават още към 6,5 хил. заявления.