Не възнамеряваме да затягаме мерки. Трябва да спазваме сегашните – дисциплина, отговорност, носене на маски, ползване на дезинфектанти, лична хигиена. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

Ще проверяваме дали мерките се спазват. Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме разписаните мерки, защото те дават и ще дават най-голяма сигурност, подчерта министърът.

От своя страна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че заразените деца с коронавирус са 162, а учителите – 159. Засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата. От началото на учебната година минаха 30 дни. Това означава, че по 5-6 учители и ученици се заразяват на ден, каза още Вълчев и добави, че  99,7% от учениците учат присъствено.

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици, съобщи още Вълчев.

Средствата са от държавния бюджет. 12 000 от машините ще са за ученици, а други 4000 – за учители. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. Всеки учител трябва да има електронен дневник, каза Вълчев.

Няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи. Общият брой на учениците в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000″, каза още той.