Областният управител Галин Григоров и замeстникът му Валентин Колев са с Ковид-19. Сутринта Григоров се закашлял и веднага си направил PCR тест, който дал положителен резултат за коронавирус. Същото е положението и при Колев, който се тествал заради грипоподобни симптоми и болки в мускулите. Двамата се в добро общо състояние,  но са под 14-дневна домашна изолация, съобщиха от областта. Под карантина ще бъдат и контактните им лица, като едно от тях е съпругата на областния управител - Гергана Григорова, която е директор на ОУ „Васил Априлов“.     

За временно изпълняващ длъжността областен управител е назначен другият заместник Свилен Иванов. Днес ще бъде направена пълна дезинфекция на четвъртия и петия етаж на сградата в частта, която се ползва от Областна администрация, а служителите няма да са на работа.
Това е втора подобна ситуация в сградата на пл.“Свобода“ 6, след като през лятото с коронавирус бяха заразени кметът Пенчо Милков и заместниците му Златомира Стефанова и Енчо Енчев.
Заразата превзема и все повече училища в Русе. Под карантина са 99 ученици от пет паралелки в три училища заради доказан коронавирус у две учителки и един ученик.
Първата установена носителка на инфекцията е 55-годишна учителка, която преподава във втори и трети клас в СУ по европейски езици. Последното посещение на жената в двата класа е било в петък, а заразяването й е  констатирано в късния следобед в понеделник. Още вечерта на всичките контактни с нея 43 деца е било съобщено да останат изолирани по домовете си.
Другата учителка с Ковид-19 е на 44 години и е влизала в часове в два първи класа в СУ „Васил Левски“. Нейната положителна проба също е излязла в понеделник и затова тя, всичките 44 ученици и класният ръководител на другия клас са под карантина в домовете си.
В понеделник е установен и един заразен седмокласник в частното училище „Леонардо да Винчи“, поради което той и 11-те му съученици са в домашна изолация. 
Преподавателките и 13-годишното момче са в добро здравословно състояние и не се нуждаят от болнично лечение.
12 са новите заразени с коронавирус в областта. Трима от тях - съпрузи на 49 и 50 години и мъж на 59 години, са настанени в болница „Медика Русе“. Останалите са на домашно лечение.
В късния следобед вчера стана ясно, че ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев е издал заповед целият факултет „Бизнес и мениджмънт“ да премине на онлайн обучение до 30 октомври. В изострената обстановка във вчерашния ден, когато в национален мащаб бяха регистрирани рекорден брой положителни проби от тестове за Ковид-19, основателно възникнаха подозрения, че в РУ може да има също такъв случай. 
„Няма заразени хора в университета“, бе категоричен ректорът Белоев. И увери, че нито един преподавател и нито един студент не са дали положителна проба. 
„Още при започването на учебната година ние обявихме, че след две седмици може студентите от 2 до 4  курс да минат на онлайн обучение. Сега решихме на стъпки да ги изведем от присъственото обучение и започваме с този факултет. От понеделник ще изведем и Юридическия факултет“, каза Белоев. 
Предвиденото в заповедта завръщане в залите на РУ на студентите от 2 ноември той обясни с това, че поетапно ще бъдат извеждани и връщани студенти в сградите, което щяло да разтовари „потока“ и да засили контрола по спазването на противоепидемиологичните мерки. 
„Строг режим се въвежда и при влизането в зданията на университета. Решихме да усилим контрола, тъй като виждаме, че и студенти, и много граждани, които за по-напряко минават през университета, нито носят маски, нито спазват правилата за безопасност“, каза Белоев.