Нов метод за лечение на някои онкологични заболявания се прилага в отделение „Съдова хирургия“ в болница „Канев“ от началото на годината, съобщи вчера съдовият хирург д-р Стоян Генадиев. При него се използват специални имболизационни сфери с големина от няколко микрона, които се инжектират в тумора, за да се потисне неговият растеж. В цяла България този метод се прилага единствено в съдовата хирургия на „Канев“ и за него пациентите не доплащат нищо, обясни д-р Генадиев и благодари на ръководството на болницата за оказаната подкрепа това лечение на онкоболни да стане реалност.
Новината беше съобщена на пресконференция вчера, свикана по повод Световния ден на тромбозата. Кръвните съсиреци /тромбове/ се нареждат на първо място по смъртност, тъй като засягат както артерии, така и вени и могат да доведат до мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, гангрена на крайниците, дълбока венозна тромбоза на краката /тромбофлебит/, белодробна емболия, които са животозастрашаващи състояния. Тромби се образуват още и в кухините на сърцето след прекаран инфаркт или в резултат на ритъмни нарушения /предсърдно мъждене/. При тези състояния рискът от мозъчен инсулт е много голям, тъй като кръвният съсирек може да се откъсне и да стигне до мозъка. Ако тромбът стигне до крайник и не се премахне навреме, може да се наложи ампутацията му. 
Последни проучвания сочат, че 40% от пациентите с коронавирус страдат от запушвания на артерии или вени, което ги определя като рискови за тромбози, уточни д-р Генадиев. 
Ежемесечно през отделение „Съдова хирургия“ в болница „Канев“ минават по 50-60 пациенти с артериални и венозни тромбози. Методите за лечение са различни, но най-вече се набляга на безкръвните, при които чрез пункция на артерия или вена се поставя стент, който не позволява на тромбите да проникнат в тях.
За да се избегне тромбозата, е необходимо човек да се движи, да спортува, да пие повече вода и да прави профилактични прегледи при съдов хирург, съветва д-р Генадиев.