Точно 644.83 евро или 1259.55 лева е глобата, която германските власти наложили на шофирал под влиянието на канабис 37-годишен русенец, засечен да кара по федерална магистрала в посока Франкфурт на Майн на 16 юли 2019 година. И тъй като санкцията така и не била платена, немските служби се обърнаха към Окръжния съд в Русе с настояване родният водач да погаси задълженията си час по-скоро. Отделно му е начислена и такса от 28.50 евро.
Още два подобни случаи стигнаха до съдебните зали само в рамките на 2 дена. В единия казус става дума за провинил се на два пъти шофьор от Русе, който бил засечен да се движи с 19 км/ч над разрешената скорост по виенските пътища през юни и октомври миналата година. Затова е наказан с 200 евро, които така и не платил доброволно. 
Третият случай касае 55-годишен водач, който през юли 2019 година шофирал посреднощ - в 2.35 часа с превишение от едва 13 км/ч, но нарушението му не било подминато, а също санкционирано с 200 евро от австрийските власти.
Отделни съдебни съставиха прецениха, че всяка от трите глоби е законна, няма причина да бъде опростена и разпоредиха водачите да ги платяъ, но решенията могат да се обжалват.