„Паркстрой“ започна разчистването на единствената пътека, която свързва квартал „Сарая“ с града, след като започна ремонтът на бул. „Тутракан“ и Сарайския мост. Работата беше възложена на общинското предприятие вчера от кмета Пенчо Милков и зам.-кмета по строителството Магдалина Илиева. Пътеката е обрасла с храсти и гъста растителност, които в района на автобусната спирка при бившата Кожарска фабрика ще бъдат премахнати. Там ще се оформи просека, за да могат хората да минават сравнително спокойно. Има и възможност да се освети мястото, което е до спирката. Решението е временно, докато се прави мостът, тъй като районът не е предвиден за пешеходци заради жп линиите.
Дотук се стигна, след като живеещи в квартала изразиха недоволство от това, че заради ремонта на булеварда и моста единственият път, по който могат да се придвижат, е по тясна пътечка под моста, обрасла с храсти и без осветление. В същото положение се оказаха и стотици работници от Западна промишлена зона. 
„Най-много се страхувам за децата ми, на които им се налага по тъмно да се прибират, че и по светло, едно и също е, постоянно падат отломки от моста, трябва да минат поне четири жп линии“, казва Бистра Лозанова.
„Няма откъде да си купим един хляб, единственият ни магазин е от другата страна на моста, аптеката, ако ни потрябва, същата работа, пак е от другата страна на моста. Децата учат също от другата страна на моста. Просто сме отцепени от света“, споделя Антония Стоянова.
С автомобил преминаването отнема между 30 и 40 минути повече, а в час пик движението по бул.“България“ през Охлюва е направо невъзможно. Не всички имат коли, а вечер няма градски транспорт. В същото време пешеходците се движат по платното сред коли и камиони.
„Сутрин с детето започваме да се чудим как да се пресечем от другата страна и следобед да го прибера. Пробвах с автомобила по заобиколния път, на мен ми отнема половин час, а детската градина е на 800 метра. На работа ми направиха два пъти вече забележка“, споделя Ангел Томов.
За фирмите в промишлената зона проблемът също е сериозен.
„Всички работодатели са се превърнали в транспортьори, аз вместо да си гледам своята работа, съм принудена в случая да организирам транспорт за работниците си, иначе те нямат никакъв шанс да дойдат на работа изобщо“, казва управителят на шивашка фирма Даниела Симеонова.
Веднага след като получи сигнала за недоволството на гражданите кметът Пенчо Милков разпореди да бъде осигурена пешеходна връзка между квартала и града.