Американските икономисти Пол Милгром и Робърт Уилсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за работа по търговски търгове, включително за стоки и услуги, трудни за продажба по традиционни начини, като радиочестоти, съобщи Нобеловият комитет.

Двамата бяха отличени “за подобрения в теорията на търга и изобретения на нови аукционни формати”, заяви журито.

Кралската шведска академия на науките отбеляза, че откритията на Милгром (72 г.) и Уилсън (83 г.) “са облагодетелствали продавачите, купувачите и данъкоплатците по целия свят”, се казва в изявление.

Професорът от Станфорд Робърт Уилсън привлече вниманието за разработването на теория за търгове с обща стойност, “стойност, която предварително е несигурна, но в крайна сметка е еднаква за всички”.

Mилгром, също от Станфорд, излезе с по-обща теория на търговете, като анализира стратегиите за наддаване в различни форми на търг.

Академията отбеляза, че, макар че “хората винаги са продавали нещата на офериращия”, обществата също трябва да разпределят “все по-сложни обекти … като слотове за кацане и радиочестоти”.

“В отговор Милгром и Уилсън изобретиха нови формати за търг на много взаимосвързани обекти едновременно, от името на продавач, мотивиран от широки обществени ползи, а не от максимални приходи”, подчерта Шведската академия.

Победителите ще си поделят наградната сума от 10 милиона шведски крони (около 1,1 милиона долара, 950 000 евро).