Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата. Това се казва в съобщение на руското министерство на външните работи.

“На 12 октомври българският посланик Атанас Кръстин беше поканен в министерството на външните работи на Русия, където му беше връчена нота за обявяването на двама служители на посолството на България в Москва за персона нон грата”, заявиха от дипломатическото ведомство.

От там посочиха, че тази стъпка е реципрочна на българските действия.

БГНЕС припомня, че на 23 септември 2020 г. Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати напуснаха страната ни в рамките на 72 часа.
В МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.
В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.