Министър-председателите на България и Република Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев са убедени, че ще се намери в близките дни решение на спорните въпроси между двете държави. Това заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика адмирал Пламен Манушев.

„Процесът е изключително интензивен и се надявам в близките дни да се случат тези неща. Премиерът Зоран Заев и нашият премиер са убедени, че ще се намери такова решение. Външният министър Екатерина Захариева е изказала българската позиция пред техния външен министър. Аз твърдо се надявам, че ще намерим решение на този спор и ще стартира процеса“, каза той.

Адмирал Манушев е учуден от вчерашното изявление на македонския премиер Заев, който твърди, че исканията на България са недобросъседски, неприятелски и неевропейски.

„Прочетох на премиера Зоран Заев. Вероятно, то е провокирано от разговорите, които имаше македонският външен министър Буяр Османи в София. Не знам защо е казал точно това, но ние сме разпространили меморандум до всички европейски институции, в които казваме какви са нашите изисквания и червени линии, от които не трябва да се отстъпи и трябва да се намери компромисно решение от двете страни“, каза адмирал Манушев пред Георги Коритаров.

Той споделя казаното от премиера Бойко Борисов на министър Османи, че сме длъжни да намерим компромисен вариант и да решим спорните въпроси. „Нито един българин не иска да бъдем пречка за европейската интеграция на СР Македония, която е една братска държава и братски народ“, заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика.

Адмирал Манушев смята, че парламентите на двете държави също могат да подпомогнат процеса на намиране на решение.

„Никога не са създавани пречки за парламентарни контакти между законодателите на двете страни. Ние си сътрудничим с депутатите от СР Македония в рамките на Парламентарната асамблея на НАТО, където аз съм ръководител на делегацията“, добави още той.