Български шевици, прелестни бродерии, приказки от дантели и рисувана коприна радваха погледите в изложбата на Дунавската задруга на майсторите, която бе открита в петък в двора с ателиетата на майсторите. Дърворезби, ковано желязо и кована мед, икони и други изкусни произведения в духа на народната българска традиция бяха подредени в стилното пространство на улица „Витоша“. 
Тази година специално за експозицията, която Дунавската задруга реди в чест на своята покровителка света Петка, пристигнаха и членовете на майсторското обединение от Варна, Велико Търново, Търговище, София, които са избрали да членуват не другаде, а именно в сдружението на русенци. За тях домакините от Русе организираха разходка до единствения действащ в България скален манастир „Св.Димитър Басарбовски“.  
Кметът Пенчо Милков лично поздрави вълшебниците, които пазят и възпроизвеждат занаяти на стотици години. Поздравителен адрес бе връчен и от името на областния управител Галин Григоров. В своето слово председателката на Дунавската задруга Татяна Колева желанието на майсторите да намерят следовници у младите русенци. Затова напоследък доказаните автори работят все по-енергично с талантливи ученици от русенски училища. В тежката за всички и особено за хората на изкуството година, която преминава под знака на постоянно затварящата врати Ковид криза, майсторите търсят начини да разтварят все по-широко своите арт пространства и да достигат все по-близо до хората. До 16 октомври всички желаещи могат да разгледат изложбата в двора на задругата и да се сдобият с истински уникати, изработени по старинни технологии.