СДС води разговори с ГЕРБ за съвместно участие в предстоящите редовни парламентарни избори, както това се случи на вота за европарламент. Това съобщи в Русе председателят на партията Румен Христов. Заедно с евродепутата Александър Йорданов той участва в Националния изпълнителен съвет на СДС, на който градът бе домакин в събота.
Приоритети на партията ще бъдат да се гарантира евроатлантическият път на страната, да се увеличат доходите чрез икономически растеж и ускорени реформи в стратегическите сектори.
„Аз не виждам друго място на СДС, а това ще потвърди и НИС, освен търсене на обединение на десния вот за предстоящите избори“, заяви Румен Христов.
„Следващото правителство ще се направи или с участието на БСП, или с участието на ГЕРБ. Няма как по друг начин и останалите партии, които ще влязат в Народното събрание, ще трябва да решат с БСП ли ще управляват България, или ще я управляват с ГЕРБ. Трети вариант няма“, прогнозира Александър Йорданов.
От СДС са категорични, че президентът няма основание да иска служебно правителство. Аргументите им са, че по конституция трябва да има парламентарна криза, а в момента тя е само политическа.
„Ролята на президента е, когато се завърти рулетката и първите две политически формации членове на парламента и посочената от него трета не успеят да сформират правителство, не успеят да съберат мнозинство, се отива на предсрочни парламентарни избори и само в този случай се назначава служебно правителство“, припомни Румен Христов.
Александър Йорданов за пореден път коментира и резолюцията на Европарламента за България, като я определи като „политически пасквил, който обслужва интересите единствено на левите политически сили“.