Компаниите, които събират данни за заведения и ресторанти, за да им помогнат да изпълнят задълженията си за проследяване на контакти, събират поверителна информация за клиентите, за да я продават, пише британският вестник "Таймс". 

Юридическите експерти предупредиха за „криза на поверителността“, причинена от увеличаването на броя на компаниите, които използват QR-кодове, за да събират имена, адреси, телефонни номера и имейл данни, преди да ги предадат на търговци, кредитни компании и застрахователни брокери, предава Фокус

Мобилните кодове за „бърза реакция“ са широко възприети различни бизнеси в сферата на услугите като алтернатива на регистрационните дневници за посетители, тъй като правителството изисква от тях да събират данни за контакт, които да се предоставят на Националната здравна система (НЗС), ако е необходимо.

Всички събрани данни трябва да се съхраняват от бизнеса в продължение на 21 дни и не трябва да се използват „за каквито и да било други цели, освен за НЗС“, съгласно правителствените насоки.

Но някои фирми, използвани от бизнеса, за да отговорят на новите изисквания, имат клаузи в своите условия, в които се посочва, че могат да използват информацията по причини, различни от проследяването на контакти, включително споделянето й с трети страни. Политиката за поверителност на една компания, използвана от верига ресторанти в Лондон, казва, че съхранява данните на потребителите в продължение на 25 години.

Службата на комисаря по информация прави оценка на 15 компании, които „предоставят услуги на места за събиране на клиентски данни“.