Организаторите на тазгодишното издание на Софийския маратон дариха 2700 лв. в подкрепа на каузата, зад която застана спортното събитие, а именно изграждане на спортна площадка за деца с аутизъм, предаде репортер на БГНЕС.

Христина Бабалова, една от майките на прогресивното училище, намиращо се в двора на Висшето транспортно училище каза пред БГНЕС, че в последния момент от фондация „София, европейска столица на спорта“ са застанали зад тяхната кауза като даряват по 1 лев за всеки записал се участник.

„Много е важно да имат ежедневни спортни занимания, да имат обособена площадка, където да се извършват добри спортни занимания с тях. Площадката ще се намира в двора на прогресивното училище за деца с аутизъм. Един такъв тип площадки са между 10 000 и 15 000 лева минимум. Знам, че сумата е твърде голяма, но разчитаме на дарения. Вече имаме определено място, прави се проект, така че много бързо ще се задвижат нещата и тя може да се реализира в рамките на няколко месеца“, обясни Бабалова.

Тя уточни, че на нея ще има моторно-двигателни съоръжения, които са от необходимост за развитието на техните двигателни умения и уточни, че се борят за тази площадка от една година.

И в тазгодишното издание на маратона се включиха деца с различни увреждания, които са част от организацията „Паракидс“. Те бяха бутани и дърпани от доброволци, които са на мнение, че спортът е за всички и той е положителна емоция за хората, приковани в колички.

„Супер беше. Изминахме 10 км за час и малко. Беше супер изживяване“, каза Димитър Иванов, който се включва за първи път и въпреки, че не спортува участва със желание в благородното начинание.

Даниела Садикова, която е една от основателите на организацията, занимаваща се с деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло, се похвали с това, че днес един от доброволците е дарил 2400 лева, с която сума ще закупят още една специализирана количка, с която се състезаваха на маратона.

„Тази година имаме кауза и тя е да закупим още триколки, които са за бягане и те да бъдат позиционирани в няколко града, да бъдат за свободно ползване”, обяви тя и добави, че проблем пред тези хора остават инфраструктурните препятствия в града, както и липсата на достъп до спорт и спортни занимания, и именно затова те търсят варианти да ги включват във всевъзможни активности.

Тя поясни, че в маратона са се включили 17 деца с 11 колички – едно дете с аутизъм, един незрящ младеж и деца с по-леки двигателни увреждания, които тренират лека атлетика.

На финала нашият екип посрещна 30-годишния Цветан Байданов, който участва за трета поредна година и се похвали с това, че тази година е подобрил времето си от 02:15 ч., на 01:35 ч.

„Включвам се, защото спортувам активно и спортът е движение и начин на живот. Усещането е прекрасно и хубаво. Единственото, че при цялото трасе на маратона имаше различни настилки, които минаваш – павета към асфалт и обратното. Трябва да се промени настилката”, заяви той и уточни, че старото трасе на маратона е било от „Орлов мост“ до НДК, където настилката е изцяло асфалтова.

Той сподели, че в града се сблъсква с пътните неравности, но определи столицата като негов приятел, а не враг.

Цветан призова всички хора да спортуват, защото спортът е здраве, дисциплина, начин на живот и чрез него се завързват социални контакти.