Когато плановете ни изискват допълнително финансиране, започваме да търсим варианти да го осигурим. Често обаче не знаем от къде да започнем. В повечето случаи правим опит сами да проучим банковите оферти, проверяваме в интернет, обикаляме банковите офиси, търсим съвет от близки и познати. Когато имаме много възможности, как да изберем най-подходящата за нас? Изход от ситуацията има и тя е консултация с независим кредитен експерт. Вече и в Русе тази услуга е достъпна – в офиса на Кредитланд, водещият кредитен консултант в България.

Ирена Паскалева е представител на компанията за града и притежава висше образование по икономика от СА “Д.А.Ценов“ Свищов. Работила е в банковата сфера от 1994 г. Преминала е през различни нива в йерархията в банков клон от счетоводител до директор на клон. По-голямата част от банковия й опит е в областта на кредитирането, като в различни етапи е отговаряла за финансиране на физически лица и малки и средни предприятия.

    1. От колко време сте кредитен консултант и защо избрахте тази професия?

Професията кредитен консултант практикувам от скоро, но 25 години работих в банкова сфера, като 20 от тях съм била пряко ангажирана с кредитиране на граждани и фирми.

    2. Защо е по-добре да ползваме услугите на кредитен консултант пред това да си изберем сами банка и да отидем в нея?

Кредитният консултант е запознат с целия пазар на банкови кредити. Той може бързо да намери най-добрите оферти за конкретния клиент, съобразени с неговото финансово състояние, кредитна история и специфични нужди. Така кредитният консултант спестява време и средства на своя клиент.

Клиентите на Кредитланд получават кредитно консултиране напълно безплатно, а услугата е изцяло в защита на техния интерес.  

   3. Вие се срещате всекидневно с различни хора и съдби. Споделете за интересен казус, по който сте работили и как търсите и намирате правилното решение?

Всеки клиент е казус, със собствен проблем и особеност. Интересен случай беше бъдещ баща, който трябваше да закупи жилище в рамките на две седмици, защото бебенцето щеше да се роди, а той не искаше да го посреща в квартира. Успяхме заедно: той беше избрал жилище, вслушваше се в съветите, организира продавачите бързо да предоставят необходимите документи, намерхиме най-добрата оферта на пазара, банката съдейства за бързо разглеждане на кредита и детенцето се роди в седмицата, в която приключихме сделката.

    4. Желанието за кредит – потребителски или ипотечен винаги е продиктувано от потребност. Също така обаче е обвързано и с реални възможности. Какви са основните неща, с които е необходимо да се съобрази човек, който е решил, че му е необходим кредит?

Първо правилно да прецени, каква сума му е необходима за да постигне финансовата цел, която иска да постигне. Ако търси по-голяма сума от необходимата, за да се презастрахова, ще заплати по-големи разходи, като такси и лихви, и ще изплаща по-дълго кредита. Другата крайност по-малка сума, също не е приемлива, защото няма да постигне целта, която си е поставил и разходите за кредит ще се окажат ненужни. След това трябва да се съобрази с финансовите си възможности, дали би могъл да изплаща искания кредит без да наруши нормалния си жизнен стандарт и да лиши семейството си от финансова подкрепа. Именно тук е ролята на кредитния консултант да помогне на клиента да определи параметрите на искания кредит и да му намери най-добрите оферти на банковия пазар.

   5. Според Вас какви ще са тенденциите в кредитирането за следващата година?

Много трудно е да се прогнозира, предвид бързопроменящата се икономическа обстановка с ясни признаци за криза. Очаквам, че централните банки ще продължат да притискат лихвения процент надолу, инфлацията да държи ниски нива, а безработицата да расте. Всичко това ще доведе до намаляване на апетита на банките за кредитиране, увеличаване на изискванията към клиентите с цел намаляване на риска от просрочия. Лихвените проценти очаквам да се задържат на близки до тазгодишните нива или малко нагоре.

За контакти:

Кредитланд ЕООД

гр. Русе, ул. Пирот №9, вх. Б, ет. 1

Ирена Паскалева, 0898 28 25 50, [email protected]