Германия преживява “тревожен скок” в случаите на коронавирус, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан, тъй като броят на новите ежедневни инфекции скочи над 4000 за първи път от началото на април.

Лотар Вилер, ръководителят на германския институт „Роберт Кох“ за контрол на болестите, предупреди, че страната може да изпадне в неконтролируемо разпространение на вируса.

Най-голямата икономика в Европа регистрира 4 058 нови инфекции с COVID-19 през последните 24 часа, което е рязко увеличение в сравнение с числото от 2828 в сряда, според института „Роберт Кох“.

“Числата показват тревожен скок”, каза Шпан на пресконференция в Берлин, призовавайки германците да не се отказват от действията срещу смъртоносния вирус.

“Почти всяка друга държава в Европа също се е справяла с кризата досега,” каза той. “Но ние не трябва да залагаме това, което сме постигнали.”

Той напомни на германците да се придържат към добре познатите правила за носене на маски, миене на ръце и социално дистанциране.

Но също ги призова да добавят приложението за коронавирус и редовно да проветряват стаите ежедневно.

“Не знаем как ще се развие ситуацията в Германия през следващите седмици,” каза шефът на института „Роберт Кох“ Вилер на същата пресконференция.

“Възможно е да достигнем до над 10 000 случая на ден. Възможно е вирусът да се разпространи неконтролируемо. Но се надявам, че това няма да се случи.”

16-те германски държави също затягат правилата за вътрешни пътувания, като мнозина се съгласяват със забрана за нощувки в хотели или ваканционни апартаменти за посетители от така наречените рискови зони в страната.

Като цяло Германия е регистрирала 310 144 случая на заразяване с COVID-19 от началото на пандемията, сочи информация от института „Роберт Кох“. Общо 9578 души са починалите от болестта, което дава на страната относително нисък брой на жертвите в сравнение с други европейски държави.