Към настоящия момент не се налага затягане на мерките или налагането на нови. Единственото, което ще продължим да правим, е да осъществявамеу контрол. Това каза по време на брифинга на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Обществото има отговорност да спазва мерките такива, каквито са. Ако ги спазва по начина, по който са разписани – да се носят маски на закрито, да се спазва дистанция, да се извършва дезинфекция. Ако тези неща се спазват, не са необходими нови мерки”, коментира министърът и подчерта, че от спазването на тези правила зависят човешки животи.

Ангелов обясни, че се следят 23 показателя – комплексността от всичко подсказва дали да се правят промени в мерките. На въпрос на БГНЕС какъв е математическият модел за откриването на новите случаи, след като в началото на пандемията обявиха, че на всеки 11 души се установяват двама положителни, проф. Ангелов уточни, че трябват да минат две седмици, в които да се следят показателите преди да се говори за модел и, че именно на базата на тези анализи се обсъждат промени.

Здравният министър посочи още, че след вчерашното решение и личните лекари да могат да имат право да изпращат пациентите си на PCR тест ще се увеличи броят на тестваните български граждани на 100 000 души.

Той обясни, че следващата седмица навярно ще започне и тестването с новите комбинирани тестове, които изследват едновременно за грип и коронавирус.

Министър Ангелов посочи, че 14% е заетостта на леглата в COVID-отделенията и 5% – на леглата в интензивните структури.

„В момента има концентрация на пациенти в Бургаска и Благоевградска област“, заяви той.
От думите му стана ясно още, че 1263 лекари са се заразили с коронавирус от началото на епидемията у нас и увери, че ситуацията в училищата не е притеснителна и дори имаме ниски нива на заболеваемост.

„Към днешна дата общият брой деца и ученици с коронавирус е 101, а карантинираните са 3268. Учители в ДГ и училище с положителни проби са 133, а карантинираните – 119. Увеличава се броят на заразените лекари. 1263 са положителните проби на медици с коронавирусна инфекция. 287 се активните случаи, от тях 229 са на домашно лечение, 43 са в болница, а на интензивно лечение 6“, отчете министърът.

Отпада и тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19, обяви още той и обясни, че причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям и това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

“Направили сме проучвания в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 дни стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа”, допълни д-р Пенчев.

Той разкири още, че бежанският лагер във „Военна рампа“ ще бъде карантиниран заради заразени с COVID-19.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че една от следващите мерки, които експертите предстои да обсъждат, е намаляването на срока на карантината от 14 на 10 дни.

“Има страни, в които тя вече е 10 дни и други, в които е 7”, каза доц. Кунчев.

Той цитира и данни на Европейския център по контрол на заболяванията, според които България е на 24-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от COVID-19 в Европа. У нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000.

На Балканите сме още по-напред в класацията по заболеваемост – на пето място. По-тежко е положението в Румъния, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина и Албания. Страната ни заема четвъртата позиция по смъртност на полуострова след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния.

„Заболеваемостта у нас е със средния за Европа ръст. България все още е в зоната с най-светлия оранжев цвят. Оформя се обаче една група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка”, посочи още доц. Кунчев.

Той обяви още, че три пъти повече направлeния ще могат да издават четири специалисти докато и общопрактикуващите лекари започнат да издават направления за PCR тест. По думите на здравния министър това се очаква да стане в идните дни, като се надява днес да бъде внесено предложението на анекса и да се събере Надзорния съвет на Касата.

На въпрос на БГНЕС дали общопрактикуващите лекари ще се считат за работещи на първа линия заради назначаването на PCR тест, министър Ангелов каза, че това не се налага, но от днес ще започне снабдяването им с лични предпазни средства, които включват и специални костюми.