Прокурори във Франкфурт обявиха в сряда, че офисите на Германската футболна асоциация (ДФБ) – най-голямата спортна федерация в света, и домовете на ръководни лица от ДФБ са били претърсени по подозрение в данъчни измами.

Търсенията са били извършени в пет германски провинции – Хесе, Бавария, Северен-Рейн Вестфалия, Долна Саксония и Райнланд-Палатинат. Около 200 офицери взели участие в акциите, включително данъчни следователи и федерална полиция. Разследванията са основно насочени срещу шестима бивши или настоящи ръководни лица на ДФБ. Те са обвинени в това, че умишлено са фалшифицирали приходи от реклами през 2014 и 2015 за домакинските мачове на Германия.

Според информациите, става въпрос за данъци, надвишаващи 4.7 млн. евро. „На база разследването до сега, има подозрение, че обвинените са знаели за нередностите в таксите, но съзнателно са го правели, за да дадат на ДФБ голямо данъчно предимство“, се казва в изявление на местната федерация. Шестимата души не бяха оповестени. Това е поредният епизод от съдебни дела, с които е свързан най-голямата футболна асоциация в света в последните няколко години.

Едно от предишните разследвания бе свързано с даването на домакинство на Мондиал 2006, както и начина, по който са се харчели парите преди надпреварата в Германия. ДФБ наскоро прекрати сътрудничеството си с маркетинговата агенция Infront след около 40 години, след като се появиха информации за вероятни финансови нередности