С постановката „Огнивото“ на русенската Детска опера ще започне оперният октомври. Постановката е по приказката на големия датски разказвач Ханс Кристиян Андерсен, а музиката е написана от Милен Апостолов. Либретото и постановката са на Илия Деведжиев, а диригент е Свилен Димитров. 
Класическата приказка ще оживее в нова сценична дреха - стилни костюми, модерна сценография, мащабни кукли и талантите и ентусиазма на най-младите оперни артисти в Русе. Спектакълът ще се състои на 7 октомври от 13 ч на сцената на зала „Филхармония“.  Децата, които участват в постановката, са от различни училища и с удоволствие откриват възможността да пеят, танцуват и да влизат от роля в роля в театрализирания сюжет. 
На 8 октомври от 19 ч също в зала „Филхармония“
камерен концерт ще изнесе ансамбъл „Карневале“
който ще представи своята програма „Шедьоври на камерната музика от 20 век“. Ще прозвучат творби на Антон Веберн, Густав Холст, Ейтор-Вила Лобос, Сергей Прокофиев, Морис Равел, Джан-Карло Меноти и Клод Дебюси. 
Класическата балетна творба „Лебедово езеро“ ще зарадва почитателите на Чайковски и на танца на 12 октомври от 19 ч на Голямата сцена на Доходното здание. На 14-и следва друго класическо произведение - операта „Риголето“. А на 19 октомври всички, които досега по някаква причина са пропуснали бляскавия шедьовър „Кабаре“, имат шанс да го видят на сцената на зала „Филхармония“. На 23 октомври предстои 
премиерно показване на „Севилският бръснар“
този път под режисурата на Орлин Анастасов. Спектакълът ще се състои в Голямата зала на Доходното здание. На 26 октомври ще има втори показ на същата постановка, но този път в зала „Филхармония. Диригенти на двете представления ще бъдат титулярът - главният диригент на Русенската опера Димитър Косев, и гост-диригентът Франсоа-Робер Джиролами. И на 30 октомври в зала „Филхармония“ е концертът-спектакъл на режисьора Аделаида Якимова-Фурнаджиева „Безсмъртна любима“ по творби на Лудвиг ван Бетовен, посветен на 250-ата годишнина на композитора.
Междувременно стана ясно, че новият брой на списание „Българско музикознание“ е посветен на 100-ата  годишнина на оперното дело в Русе. Научната конференция, която операта подготвяше заедно с Българската академия на науките и нейния Институт за изследване на изкуствата, отпадна, тъй като през месец май, за когато беше планиран форумът, пандемията с Ковид-19 беше във върхова точка. Част от текстовете, които щяха да бъдат представени на конференцията, са публикувани в специализираното списание, 
останалите материали ще излязат в специален сборник
И така, в трети брой на „Българско музикознание“ са поместени текстове на доц.д-р Миглена Ценова „Музикалният живот в Русе през XIX век в перспективата на музикално-сценичните изяви през ХХ век“, Диана Маринова - „(Hе)написаните чешки страници на първостроителство в музикалната история на Русе“, д-р Веселина Антонова - „Историята на Оперната дружба в Русе и влиянието на европейското оперно изкуство“, Пламен Бейков - „Началото на Русенската опера с „Травиата“ от Джузепе Верди и др. Читателите ще научат повече за русенския период на Константин Илиев, за ролята на оперния режисьор Илия Арнаудов, за писмата на Панчо Владигеров до Владимир Стоянов и за живота на Руслан Райчев.