610 нарушения са установени по време на извършените 451 проверки за деветте месеца на годината от Здравната каса, съобщи вчера директорът Калоян Копчев. 
Най-често срещаните нередности са при предписване и отпускане на лекарства от общопрактикуващи лекари и аптеки, надвишаване на пакета дейности при стоматолози. Открити са и медицински документи без необходимите задължителни подписи от пациентите, както и неспазване на работното време от дадени медици. За тези нарушения са наложени глоби в размер на 31 020 лева. 
Установени са и неоснователно получени 23 352 лева от лекари за дейности, които не са извършени в пълен обем. Сумите, отпаднали преди заплащане на услугите в лечебните заведения поради различни нередности, са на обща стойност 159 241 лева.
За деветмесечието едва 48 700 русенци над 18 години са посетили личния си лекар за извършване на годишен профилактичен преглед, което е около 25% от подлежащите 190 500 човека. По този повод Калоян Копчев припомни, че съгласно Закона за здравето, който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед веднъж годишно, на изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно неявяване санкцията е двойна.