Пандемията COVID-19 има “опустошително въздействие” върху службите за психично здраве в световен мащаб, заяви Световната здравна организация.

Организацията предупреди, че психичното здраве е пренебрегнато в кризата, посочвайки проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.
Докато 83 процента от анкетираните 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17 процента действително са определили пълното необходимо финансиране, се казва в съобщението.
„Това е забравен аспект на COVID-19“, заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии, подчертавайки спешната нужда от увеличено финансиране.
Преди пандемията страните са харчели по-малко от два процента от националния си здравен бюджет за психично здраве и се борят да отговорят на търсенето, каза СЗО.
Това търсене сега се е увеличило драстично поради пандемията.
“Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично здравни състояния или изострят съществуващите”, се казва в изявлението на агенцията.
„Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство.“
Въпреки че всички региони на света са засегнати, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги.
Проучването на СЗО установи, че 30 процента от страните съобщават за някои смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.
Превантивните услуги бяха силно засегнати, докато ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения.
СЗО също така заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка, като по-малко от една от 10 държави провеждат изследвания.
Оценките преди пандемията на коронавируса показват, че близо 1 трилиона долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност.
Проучванията обаче показват, че всеки долар, вложен в борбата срещу депресията и тревожността, има възвръщаемост от 5 долара.