България зае първото място в отборното класиране  на Балканския шампионат по конен спорт в дисциплината „Издържливост“, който се проведе в Русе през уикенда. Родният тим беше представляван от Денис Фурлански с Помпей, Николай Николов с кобилата Орхидея, Десислава Алексиева със Самодива, Васил Стойчев с Шарлота, Георги Праматаров с Тафта, а шеф на отбора беше Жанина Иванова.
В индивидуалното класиране на почетната стълбичка се качиха само българи. Първото място заслужено отиде при Николай Николов с кобилата Орхидея, втори стана Денис Фурлански с Помпей, а трети - Десислава Алексиева със Самодива.
Проведоха се и квалификациите за европейските и световни шампионати, които са насрочени за идната година в Холандия и Италия. В крайна сметка до финала стигнаха двама души, като Николай Узунов зае първо място, а втора стана Нагихан Токмак от Турция. Тъй като трасето е с дължина от 140 км, обиколките бяха разделени на няколко етапа. За финиширал участник се приема този, при чийто кон след преглед от ветеринар се установи, че няма здравословни проблеми, не е обезводнен и сърдечният му ритъм е под 164 удара в минута. Ако това не се случи от първия път, конят може да бъде повторно прегледан, но не по-късно от 20-та минута след финиша.
Победителите бяха наградени от председателя на организационния комитет и зам.областен управител  Свилен Иванов, както и от вицепрезидента на федерацията по конен спор д-р Крум Рашков.
В надпреварата, която за първи път се провежда в Русе, участваха 30 състезатели с 35 коне от Гърция, Румъния, Турция, България, както и една състезателка от САЩ. Инициативата се реализира благодарение на Българската федерация по конен спорт, Министерство на младежта и спорта, клуб „Буцефал Ендюранс“, „Хлебоизкусителница“ в гр. Троян, както и с подкрепата на зам.областния управител на област Русе Свилен Иванов.