Първо частно сметище расте на ул.“Стоян Заимов“ в Русе - на празно място срещу центъра за палиативни грижи на онкологичната болница и до малкия семеен хотел „Родина“, недоволстват живеещи в района. Там е и многоетажният блок „Теодора“, а сравнително отскоро в съседство има още един нов блок. Според зоните за данъчно облагане теренът попада в широкия център на града.
Бившият общински имот отдавна е частен, но новият собственик не бърза да го застроява. За сметка на това от известно време решава да го ползва за струпване на отпадъци от основната си дейност - изолация на покриви, твърдят потърпевшите. Камарата с чували видимо расте, а хора от квартала разказват, че като питат работниците, които ги трупат там, защо са избрали точно това място, отговорът винаги е кратък и еднозначен: „Шефът така каза“.
Шефът може и да е собственик на земята, но това не го освобождава от задължението да спазва общинските наредби, а те са ясни и недвусмислени - отпадъци могат да се изхвърлят само на определените за това места. В случая - на сметището.
Затова в квартала недоволстват и настояват Общината да си влезе във функциите, да издири собственика и да разпореди почистването на имота, преди чувалите да се разкъсат и всичко наоколо да потъне в боклуци.