Възрастна жена е измамена да даде всичките си спестявания и злато, след като ден по рано почти по чудо се спасила от телефонна измама.
На 4 септември на телефона на 74-годишната пенсионерка от Две могили се обадил мъж, който се представил за полицай и поискал да съдейства за залавяне на телефонни измамници. След дълги увещания, че сумата ще й бъде върната незабавно, тя се съгласила и оставила 3200 лева и злато за 1000 лева в платнен несесер под дърво на улицата пред дома й. Но не изпълнила докрай инструкциите - останала на двора и видяла как непознат крадешком приближил, взел плячката и побързал да се отдалечи. Усъмнила се, че е измамена и звъннала в полицията, а служителите там бързо заловили 59-годишния куриер с парите и накитите в него. Задържаният казал, че е нает по обява и действа по телефонни инструкции от непознат, а парите и златото са върнати на потърпевшата.
И тук историята получава изумяващо със смесица от наивност, наглост и открито презрение към държавата и законите продължение.
След като не дочакали „мулето“ и разбрали по направено от полицията съобщение, че то е заловено, престъпниците решили, че където е текло, пак ще тече. Но заложили много по-голям и коварен капан. Още на следващия ден се обадили на бабата отново като полицаи, благодарили й за вчерашната помощ и поискали ново съдействие. Успокоена от щастливия край на първото премеждие, жената охотно приела и без много увещания се съгласила да отиде на 5 и 9 септември в Румъния и да остави на две места 15 800 лева. Събрала сумата в пари и златни накити и в двата дена минала през Дунав мост с автобус, за да помогне на „полицията“.
Този път обаче минали две седмици, без никой да я потърси, и на 25 септември отишла в районното. Там казала, че спешно й трябват 10 000 лева от онези 15 800, които им дала за залавяне на измамници, и това било началото на мъчителното й пробуждане от унеса, в който сама допуснала да бъде потопена.