Рестарт на делото, по което се спори дали кметът на Бъзовец Лъчезар Минев трябва да бъде предсрочно отстранен от поста си, или трябва да продължи управлението си легитимно. Това предстои в Административния съд в понеделник, след като казусът бе спрян, докато Конституционният съд се произнесе на най-високо ниво по спорен текст в закона, който допуска прекратяване на кметските пълномощия при всеки случай, ако е установено, че той не е заличил своя фирма.
Според ОИК-Две могили избраният от ГЕРБ Минев не е нарушил закона и не трябва да бъде свалян от поста, но общинският съветник от СДС и пълномощник на партията Бисер Йончев е категоричен в обратното и настоя съдът да се намеси в спора. Твърденията са, че ЕТ „Лъчезар Минев-ЛМ“ е закрита едва на 31 януари - близо 3 месеца след балотажа.
Първи в идентичен спор влязоха ОИК-Ветово и новоизбраният кмет Мехмед Мехмед, който по всички инстанции бе отстранен от ръководния пост. Но Върховният административен съд /ВАС/ сезира Конституционния съд, който да излезе със становище дали не трябва текстът в закона да бъде обявен за противоконституционен, за да може всеки случай да се разглежда отделно, а не да мери с един аршин. В четвъртък конституционалистите окончателно решиха, че законът е съвсем справедлив и няма нужда от промени. Очаква се скоро и ВАС да рестартира делото за Мехмед и да излезе с решение за неговото кметуване.