На 7 октомври автоинструктори излизат на национален протест заради готвени промени от Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Това обявиха на съвместна пресконференция представители на бранша.

Предложените промени се отнасят до провеждането на шофьорските курсове. Част от тях е инструкторите да плащат допълнителна застраховка на автомобилите, както и те да са собственост на фирмата.

Идеята на предложенията е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. От бранша се опасяват от това, че тези промени ще доведат до корупционни практики и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

„Браншът не е съгласен учебните центрове да бъдат регистрирани като търговски центрове. Това е излишен разход и с нищо не допринася за качеството на подготовката на кандидат-водачите. Не сме съгласни автомобилите да бъдат собственост на фирмата или на банката. Третото, с което не сме съгласни с въвеждането на т.нар. вътрешен изпит. Това е абсолютно подобие на този, който е пред ДАИ, каза Стефан Малковски от Националния автоинструкторски съюз и подчерта, че автошколите трябва да минат към образователното, а не транспортното министерство.

Той видя в тези текстове, определени от всички като лобистки, опит да остане 10% от бранша, а другите да бъдат докарани до фалит.

Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти поясни, че като цяло те имат едно искане.

„Да бъде свален този проект на Наредба 37 и 41 и да не се правят такива проекти без да бъдат съгласувани с бранша и да се вземат предвид техните забележки“, заяви тя.

Председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък заяви, че в обществото има дилема кой е виновен за зле подготвените водачи на пътя – дали те са виновни за случващото се по пътя или калпавата администрация, която не познава нормативната база и е некомпетентна.

Стефан Малковски обясни още, че вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и ако не бъдат чути, на 7 октомври ще излязат хиляди автоинструктори на протест. Малковски уточни, че вече са подали уведомление в Столичната община за готвения протест.

„Засега изчакваме резултати. Ако има резултати – няма да има протест, ако няма резултати- ще има протести и той ще бъде до дупка. Ще протестираме както обикновено – стоварваме колите на площадите, пречим на движението, досаждаме на хората“, обясни още той.

Йонко Иванов добави, че протестът ще бъде на местно и национално ниво и каза, че никой не си казва тайните, както и че текстовете за промени в Наредбите са били изработени на тъмно, изпълнявайки нечии поръчки.

„Искаме да си отидат и да ни оставят спокойно да работим“, поиска Иванов.

Стана ясно още, че все още автоинструкторите не са получили помощ от държавата за справяне с последиците от пандемията, но подчертаха, че не се борят да ги получат, а да не им се пречи.

Според собственика на автошкола Владимир Василев обаче готвените промени не са лоши и те ще внесат контрол в системата.

„Промените, които са направени, ще помогнат да сме по-добри на пътя, по-добре обучени, по-голям контрол, защото в момента няма такъв. Контролът трябва да е за всички. Равен старт трябва да има за всички и всички да обучават качествено, да дават всички полагащи се часове“, коментира той.

Василев обясни, че у нас има два вида школи – такива с център и собствени коли и такива, които плащат на центрове да им движат документите, но автомобилите и контролът се извършват еднолично от инструктора и курсистът няма как да си потърси правата, а те биват избирани, защото предлагат по-ниска цена на курса. Според него колегите му се борят именно срещу това, което не е в интерес на онези, които влагат огромен ресурс, за да създадат център и да носят отговорност за това, което курсистите получават в тях.