Над 30 пациенти със сърдечни проблеми бяха прегледани в болница „Канев“ вчера, когато бе отбелязан Световният ден на сърцето. Безплатната профилактика извърши инвазивният хирург д-р Иво Белколев, като тя включваше мерене на телесното тегло, кръвното налягане и правене на елекрокардиограма. Трима от прегледаните се оказали рискови и са насочени директно за хоспитализация в кардиологията заради високи стойности. Други няколко мъже и жени са изпратени на допълнителни изследвания.
Това е само малка част от нашата ежедневна работа, каза на пресконференция по-късно началникът на отделението по кардиология д-р Пенка Каменова. От началото на годината до вчера през отделението са преминали 2200 пациенти, като 112 от тях са били с остър инфаркт, а 530 с исхемична болест на сърцето. Останалите болни са били на лечение за хипертония и възпаления на сърцето. За пациентите се грижат 14 лекари и 21 медицински сестри на възраст от 43 до 45 години, но идеята на д-р Каменова е за подмладяване на персонала с нови кадри.
Рисковите фактори за инфаркти са заболяване на кръвоносната система, артериална хипертония, висок холестерол, високи масти, захарен диабет, наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, но причините за заболяване на сърцето могат да бъдат и наследствени, обясни д-р Каменова. 
Във връзка с опасенията от зараза с коронавирус болницата отчита повишаване на случаите, в които пациентите със сърдечни проблеми отлагат търсене на помощ, а това е опасно за тях и затруднява лечението им.
В тази връзка искам да обясня, че в това отделение, както и в останалите в болница „Канев“, са взети всички мерки за недопускане на заразата да проникне в тях. Дори след приемането на пациенти да се разбере, че са с Ковид, лечението на съответните заболявания продължава при строги мерки, а после те се прехвърлят в Ковид отделението, уточни изпълнителният директор Иван Иванов.
По думите му миналата седмица в кардиологията от инфаркт е бил излекуван възрастен мъж, за който след приемането му се разбрало, че е заразен с коронавирус. Пациентът е бил изолиран в отделна стая и след излекуването му е настанен в специализираното отделение за лечение на инфекцията.