Десетки декларации получихме от нашите структури в страната и европейската либерална общност, след като организаторите на протеста срещу правителството решиха, че могат да насочат протеста срещу ДПС – опозиционната партия. Трудно е да се приеме за нормална ситуацията, при която протестиращите в името на законността си позволяват да поругават национални символи като герба и трибагреника. Това каза на пресконференция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Трудно е да се обяснят такива процеси, те показват липса на ясна визия, идеи в организаторите на протеста. Анти ДПС кампаниите обикновено означават това – опит за акумулиране на енергия. Нашите структури остро осъждат този вандализъм, който няма място в демократична България по време на мирен протест, добави Карадайъ.

ДПС е национално отговорна партия и от създаването си, ДПС неотклонно изпълнява своята мисия. Приоритетите на България са НАТО и ЕС, това е факт днес, но доколко гражданите и обществото, политиците и управляващите, и опозиция, и протестиращи сме европейци и споделяме европейските ценности. Преди 11 г. ДПС предупреди най-лошото е мутризацията на политиката. От 4 години ДПС последователно иска оставката на това правителство. Организаторите на протеста, които до вчера бяха клакьори и клиентела на ГЕРБ, днес се сетиха и направиха голямо откритие – протест срещу властта пред централа на опозицията с поругаване на национални символи, добави Карадайъ.

Призивът ни за диалог и търсене на изход от политическата криза, съчетана със здравна, социална и икономическа криза, не го чуха от различните страни на барикадата. С анти ДПС постановки идват на власт, с анти ДПС кампания се задържат на власт и си тръгват от властта, и с анти ДПС риторика се опиват да станат център на медийния интерес, каза Карадайъ.

Кандидат-политици или нереализирани политици се опитват да ползват ДПС като трамплин за властовите си амбиции, подчерта още лидерът на ДПС и допълни, че отлагането на решенията днес може да бъде с тежки последици по-нататък.

На въпрос дали от ДПС ще призоват Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да обсъдят въпроса на държавническо ниво, Карадайъ отговори: „Изходът от политическата криза изисква диалог. За да се получи този диалог, ние сме предложили нашите искания и те, към днешна дата, все още са актуални“.

Карадайъ се похвали и с резултатите на партията на провелите се тази неделя частични местни избори в страната. „Четохме заглавия по медиите кой, как, кого разбил и разгромил. Тази седмица имаше първи тур на частични избори на 24 места. Резултатът е следният: На първи тур ГЕРБ има 9 спечелени избора, ДПС има 7 спечелени избора, БСП има 3, БЗНС – 1, „Да, България“ – 1, един инициативен комитет има два втори тура. Справка – ЦИК. ДПС, на тези избори, имаше кандидати във всички 24 избора, при 7 спечелени на първи тур, т.е. 70% от участието на ДПС. Ако ползваме терминологията на други политически сили, можем да кажем, че ДПС разгроми, разби БСП и ГЕРБ, както и всички останали в 7 от изборите. Но ние няма да ползваме тази терминология“, каза Карадайъ.

Той отправи критики и към премиера, и председател на ГЕРБ Бойко Борисов за едно от многобройните му посещения в страната, което е съвпаднало с деня на размисъл.