За първи път в отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Канев“ беше извършена безкръвна операция на стеснена бъбречна артерия. Пациентката е жена на 48 години, която е страдала от вазоренална хипертония и е поддържала високо кръвно налягане над 180/100, каза съдовият хирург д-р Стоян Генадиев. Въпреки приема на три антихипертензивни медикамента в максималната им доза, състоянието й не се е подобрявало. Така се е стигнало до безкръвната интервенция за разширяване на артерията, чието стеснение е причина за високото кръвно налягане.
Вазореналната хипертония е заболяване, при което в резултат на поражения на бъбречните артерии (стенози, обтурации или аневризми) се поддържа повишено артериално налягане. Ако стеснението на съда не надвишава 50%, патологията остава незабелязана. При стеснение повече от 50% кръвното налягане постепенно се увеличава и се стабилизира във високите стойности, придружено е от главоболие, гадене, виене на свят, умора. Лечението е медикаментозно, но когато то не повлиява, се пристъпва към оперативно разширяване на поразения съд.
Безкръвната интервенция не изисква обща анестезия, няма оперативни разрези, пациентите се раздвижват шест часа след процедурата и няколко дни по-късно могат да се върнат към нормалния си начин на живот. Вчера пациентката беше изписана от отделението с кръвно налягане 120/90, без да се налага да приема повече лекарства.