Акулите произвеждат сквален – естествено масло, произведено в черния им дроб, което е съставка в няколко кандидати за ваксина срещу COVID-19.

По данни на природозащитниците, половин милион акули могат да бъдат убити заради естественото им масло за производство на коронавирусни ваксини, съобщава Скай Нюз.

Понастоящем скваленът се използва в медицината като съставка, която повишава ефективността на ваксини, като създава по-силен имунен отговор. Британската фармацевтична компания „GlaxoSmithKline“ в момента използва сквален от акула във ваксини срещу грип. Компанията заяви през май, че ще произведе милиард дози с тази съставка за потенциална употреба във ваксините срещу коронавирус.

За извличането на един тон сквален са необходими около 3000 акули.

„Shark Allies“, базирана в Калифорния група, предполага, че ако световното население получи по една доза ваксина срещу COVID-19, съдържаща чернодробното масло, ще трябва да бъдат заклани около 250 000 акули, в зависимост от използваното количество сквален. Ако са необходими две дози за имунизиране на световното население, което е вероятно според изследователите, броят ще се увеличи до половин милион.

За да избегнат заплахата за популациите на акули, учените тестват алтернатива на сквалена – синтетична версия, направена от ферментирала захарна тръстика.

Стефани Брендъл, основател и изпълнителен директор на „Shark Allie“, заяви: „Събирането на нещо от диво животно никога няма да бъде устойчиво, особено ако това е най-добрият хищник, който не се размножава в огромен мащаб. Има толкова много неизвестни колко ще се разрасне и колко дълго може да продължи тази пандемия и през колко нейни версии трябва да преминем, че ако продължим да използваме акули, броят на принесените в жертва заради този пртодукт може да бъде наистина голям, година след година.”

Според изчисления, направени от природозащитници, около 3 милиона акули се убиват всяка година заради сквален, който се използва също и в козметиката и машинното масло.

Има опасения, че внезапното нарастване на търсенето на чернодробно масло може да застраши популациите и да доведе до все повече застрашени видове, тъй като много видове, богати на сквален, вече са уязвими.