На 25 септември (петък) 2020г., във Филиала на Русенския университет в град Видин се проведоха тържествата по откриване на Новата академична година и дипломирането на Първия Випуск с абсолвенти 2020.

В 14:00 часа, пред сградата на Филиал Видин, новите над 160 първокурсници, студентите от горните курсове и техните преподаватели, бяха официално приветствани от ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев по случай откриването на Новата академична година. Областният управител на Област Видин г-н Момчил Станков и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, също отправиха своите благопожелания към гостите.

В 17:30 часа, абсолвентите, облечени с тоги и шапки, заедно с академичното ръководство на Русенския университет и официалните гости се събраха на обновения площад „Бдинци“. Предвождано от Градския духов оркестър, шествието се оправи през централната градска част и Крайдунавския парк към крепостта „Баба Вида“. Там, по стара българска традиция, бяха посрещнати с хляб и сол, а ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ изпълни кратка програма.

От името на академичното ръководство проф. Белоев изрази удовлетворението си, че благодарение на обединените усилия на българското правителство и местната власт, и на академичното ръководство на университета, бе извършено велико дело и филиалът във Видин е вече факт. Той изказа благодарност към всички, които са подкрепили неговото създаване и продължават да работят за утвърждаването и развитието му. Ректорът поздрави първокурсниците за избора им да бъдат студенти в Русенския университет и припомни, че русенската Алма Матер работи изключително успешно и е в услуга на младите хора и бизнеса, доказателство за устойчивостта и създадените от висшето училище традиции във висшето образование“ – заяви още проф. Белоев.

Специален гост на церемонията беше г-жа Цвета Караянчева - председател на Народното събрание на Република България. В израз на уважение и признателност от академичната общност за подкрепата ú в утвърждаването и развитието на Филиал Видин на Русенския университет и приноса и в развитието висшето образование, ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев връчи на г-жа Цвета Караянчева кристалния знак на Русенския университет. „В този тържествен ден се вълнувам колкото Вас. Връщам се години назад, тъй като дипломирането е много важен етап от живота на човек, важно стъпало от житейската стълбица. По–голяма част от съзнателния си живот посвещаваме на професията си, отдаваме й времето, енергията и емоциите си. Този ден е празничен за всеки един от вас, защото получавате и заслужено признание за вашия труд. Споделям гордостта ви от постигнатото и радостта ви от перспективите, които се откриват пред вас“, сподели в обръщението си г-жа Караянчева.

Грамота и почетен знак на Русенския университет беше връчена и на областния управител на Област Видин г-н Момчил Станков. Заставам днес пред вас с чувство на гордост и благодарност, че присъствам на дипломирането на първия випуск на видинско висше учебно училище - филиал на Русенския университет. Аз помня началото на месец май 2016 г., когато областните управители на Дунавския регион подписахме меморандум за сътрудничество с Русенския университет. Това каза областният управител Момчил Станков и припомни как с тогавашния кмет Огнян Ценков и председателя на Общински съвет Видин Генади Велков, с подкрепата на народния представител Владимир Тошев посетили Русенския университет и сбъднали мечтата на поколения видинчани - в града ни да има висше учебно заведение.

Д-р Цветан Ценков беше удостоен с почетна грамота на Русенския университет. В словото си той изрази благодарността си към академичното ръководство на Русенския университет за всеотдайността и високия професионализъм. Той пожела на абсолвентите да имат възможността да изпитат не само удовлетворение от професионалната квалификация, но и от личностното развитие, което са придобили в университета. „Упражнявайте с достойнство избраната от вас професия и никога не забравяйте, че животът е борба. Борете се за вас и за вашия град“- завърши словото си кметът.

Грамоти за принос към създаването и утвърждаването на Филиал Видин получиха още 13 ръководители на институции, допринесли за създаването и утвърждаването на Филиала на Русенския университет в град Видин.

Над осемдесет абсолвенти получиха дипломите си, като четири от тях са първенци на своите специалности, а един е пълен отличник. Броят на първокурсниците за академичната 2020/2021 година е 160, а общият брой на студентите е над 600. Дипломите на отличниците бяха връчени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

От името на първенците-бакалаври приветствено слово произнесе инженер-мениджър Теодора Стоянова, първенец на специалността „Индустриален мениджмънт“.

За доброто настроение на гостите допринесе и музикалното изпълнение на Симфониета Видин.

Церемонията приключи с обща снимка на дипломантите, ръководството и гостите. По стара академична традиция абсолвентите хвърлиха шапките си високо нагоре, накъдето са устремени техните мечти и надежди.