Арменските въоръжени сили са понесли жестоки загуби – поне 550 души са убити и ранени, съобщи “Sputnik Азербайджан”, позовавайки се на Министерството на отбраната на републиката.

Според изявление на азербайджанското министерство на отбраната арменските въоръжени сили са загубили 22 бронирани машини, 15 системи за противовъздушна отбрана, 18 безпилотни летателни апарата, 8 артилерийски установки и три склада с боеприпаси.

По-рано арменският министър на отбраната Ованесян заяви, че Баку е загубил около 200 войници, както и около 30 танка и бронирани машини.

Прессекретарят на арменското военно министерство Степанян съобщи и за собствените им загуби: 16 загинали и над 100 ранени военнослужещи, а президентът на непризнатата Нагорно-Карабахска република също съобщи за десетки загинали и ранени.

Баку и Ереван се обвиняват взаимно за началото на конфликта. Министерството на отбраната на Армения заяви, че Карабах е бил „подложен на въздушни и ракетни атаки“ от Азербайджан. Баку твърди, че арменските сили първи са открили огън, а азербайджанските войски са започнали контранастъпление.

Антонио Гутереш и редица световни лидери призоваха двете страни незабавно да прекратят военните действия и да спрат кръвопролитията.