Първият есенен месец си отиде. В момента температурната аномалия е от порядъка над 3, на места 3,5 градуса над нормата. Същото се очаква и за октомври - топъл месец, с температури градус, градус и половина по-топло. Докато за съжаление засушаването продължава.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" известният климатолог проф. Георги Рачев.

Според него октомври ще бъде топъл и сух. Ноември ще бъде нормален по отношение на валежите и малко по-сух, около 80-90% от норма на валежите, и пак по-топъл.

"Чак декември и януари се очаква да са по-влажни, с повече валежи. В планините ще натрупа сняг, но в ниското ще има валежи и от дъжд, и от сняг, така както са модерните зими. Февруари се очаква да е малко по-сух, с нормални температури. Март вече започва пролетта", коментира климатологът.

Професорът обобщи, че есента ще е топла и сравнително суха, а зимата се очаква да е с по-високи температури и нормални валежи.

Според него е нормално вече малко да се развали времето.

"Имахме пълноценно лято. Крайно време беше малко да захладнее и да завали, защото наистина е сухо, особено в Източна България. Линията Плевен - Пловдив на изток от средата на юли валежите са символични. Засушаването е много голямо, особено в Югоизточна България", коментира той.

Той обясни, че от 25 август и в Западна България, която дотогава беше потънала в зеленина, не е валяло. И посъветва да се пести водата:

"Там където има активно битово водоснабдяване, водата трябва да се пести, да се вдигнат дори нормите, в които евентуално ако има повече вода, да отива за напояване, а там където язовирите са изградени с цел напояване, водата трябва да се използва с цел напояване".

Проф. Рачев коментира, че днес и утре времето ще бъде много хубаво, а в понеделник следобед ще бъде по-ветровито и облачно, и по-дъждовно. Вторник са се очаквали обилни валежи, но те ще бъдат по-малко. "Надявах се тогава да има стопански валежи, над 10-20 литра в Югоизточна България", допълни климатологът.