Осем години едно и също, хиляди приказки се изговориха, но резултатът е 0. Няма нито една реална проверка в „Линамар“, бивше „Монтюпе“, които са опасали паркинга си с един километър ограда и проверяващите трябва да чакат с часове, за да стигнат до завода, заяви Петър Костов на провелия се вчера протест с искане за чист въздух, който изпълни с недоволни площада пред Съдебната палата. Хората извикаха в един глас „Въздух за Русе“, а протестът наблюдаваше отстрани председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.   

Част от протестиращите бяха дошли с кадри от обгазяванията през 1989 година, а други бяха облечени с тениски с бяло-зелено-червен надпис „Русе иска оставка“.
Много от дошлите да изявят възмущението си от изпусканите миризми носиха плакати „Русе иска да диша“, „Мръсният въздух ни убива“, „Не мога да ви дишам! Оставка!“ и издигаха надписи с искания за оставката на екоминистъра Емил Димитров. 
Организаторите на протеста Владислава Гарвалова и Галичка Николова за пореден път настояха за своевременно доставяне на станция, която да покаже какво съдържа русенския въздух и дори да не е отровен какви субстанции дишат хората. Чуха се и настоявания за стриктни проверки на всички заводи, които са потенциални замърсители. Протестът бе съпроводен от изказвания на част от протестиращите.