Как се подготвя един нестандартен оперен спектакъл първо на открито, второ в условия на Ковид-19 и трето - след претърпяно наводнение и последвал пожар в Операта? Отговор на тези въпроси и преминаването през нелеките организационни препятствия за поставяне на спектакъла „Набуко“ предстои да даде авторският документален филм на Бояна Шандуркова „Летете, мисли, на златни криле“ с режисьор Светла Бъчварова, който БНТ 2 ще излъчи в събота от 20.30 часа.
Освен кадри от самия необичаен спектакъл на открито, който зарадва публиката на 6 август, филмът ще покаже как се редят декори на импровизираната сцена, как се дезинфекцира пространството за зрителите, както и обособяването на необичайна гримьорна във фоайето на Операта.
„Ще покажем и как се чувстват самите артисти, които участваха в спектакъла в тази нестандартна работна среда, при която можеше и комар и да ги ухапе, и вятърът да повлияе на гласът им“, сподели пред „Утро“ Шандуркова и посочи, че във филма не е пропуснат и особено впечатляващият момент, в който за пръв път на сцената се качи жив кон.