Три представления на спектакъла „Суматоха“ по Йордан Радичков ще изнесат актьори от Драматичния театър. Към тях, като част от екипа, ще се присъедини известният Асен Блатечки, който за първи път ще се изяви на русенска сцена като актьор, след като преди време реализира режисьорска продукция. Датите на представленията са 26 септември, 1 и 4 октомври. А на 24 октомври, когато се отбелязва рожденият ден на Радичков, ще играем в Бургас, съобщи на пресконференция вчера режисьорът на спектакъла Николай Урумов.
На практика правим второ голяма откриване на сезона с втората си премиера, в която участва почти целият мъжки екип на театъра, посочи мениджърът за връзки с обществеността Ивелин Пъшев, след като пред журналисти бяха изиграни два кратки откъса от спектакъла.
Това е един от любимите ми екипи актьори и един от най-прекрасните театри, с които работя с удоволствие. Късмет и щастие е за всеки актьор да попадне в невероятния магичен, извънземен, абсурден, смешен и трагичен свят на Радичков. За да достигнеш до неговото произведение обаче, е нужен житейски опит и узряване, затова не бива ученици да посягат към него, коментира Урумов като посочи, че в спектакъла е заложил на езика на клоунадата.
Имаме други две представления, в които работим заедно с Ники, като дори сме се режисирали взаимно. Покани ме да участвам и се съгласих. А с директора на театъра Орлин Дяков сме работили заедно още когато беше директор на театъра в Монтана, посочи звездата в актьорския състав Блатечки.
Работата по спектакъла е започнала още преди суматохата около Ковид-19 и протестите в страната, но режисьорът посочи, че във всеки момент в живота човек е заобиколен от суматоха, а Радичков е опитал да предаде образ на това невидимо, но осезаемо явление.
В по-суматоха време от сегашното не съм живял. Дори до 10 ноември 1989 година не беше като сега, защото тогава суматохата беше режисирана, а сега е неопределена, коментира Урумов.
Публикуваната през 1967 година „Суматоха“ вече е поставяна на русенска сцена от Елена Цикова през 1988 година. Любопитен факт е, че и преди 32 години, и днес  в емблематичната пиеса играят двама актьори - Венцислав Петков и Косьо Станев. Те бяха категорични, че сравнение между двете постановки не трябва да се прави, най-малкото защото тогава е имало едно виждане за суматоха, а днес - друго. Споделиха обаче незабравим спомен около плаката на тогавашното представление, който гръмко е анонсирал, че „През април предстои „Суматоха“. Посланието било прието двусмислено, назряла паника в единствената тогава партия БКП и афишът бил мигновено свален.