За първи път идеята за отхвърляне на османския васалитет на България, въведен с Берлинския договор, се заражда не другаде, а именно в Русе - това става 22 години преди обявяването на независимостта на страната. Това припомни вчера водещият церемонията по отбелязването на националния празник, честващ Деня на независимостта, актьорът от театъра Любомир Кънев. Той цитира първата точка от програмата на патриотичното дружество „България за себе си“ на русенските „запасни солдати“, която гласи: „България за българите, свободна и независима“. 
Този позабравен факт, който впрочем преди година огласи на страниците на „Утро“ писателят и изследовател на миналото Боян Драганов, вчера прозвуча пред Паметника на свободата пред събралите се десетки русенци. Сред тях бяха областният управител Галин Григоров и народните представители от БСП и ДПС Крум Зарков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов. Редом с кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев беше и генералният консул на Русия Андрей Громов.
За пореден път липсваха депутатите от ГЕРБ, които не удостоиха нито Деня на съединението, нито откриването на паметника на Васил Левски, отсъстваше и депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който участва в честванията във Велико Търново.  
За да стане България независима на картата на Европа, беше извървян дългият и труден път на борбата за освобождение, на унижението от Берлинския договор, на непрестанното подценяване на българския дух, талант и сила, на арогантността и цинизма на Великите сили, подчерта в словото си Галин Григоров.
Три момчета от хор „Св.Георги Победоносец“ изпяха песента „Хубава си, моя горо“, като от вълнение на моменти хармонията на многогласа чувствително се разминаваше. Затова пък двугласът на „Многая лета“ на свещеници от Русенската митрополия, водени от владиката Наум, прозвуча мощно и празнично. Русенският митрополит също поздрави русенци и припомни подвига на хората, прогласили независимостта на страната.
Под церемониалните звуци на общинския духов оркестър бяха поднесени венци и цветя от институции, партии и граждани.