С военен ритуал беше издигнат българският флаг на крепостта “Царевец” във Велико Търново по повод 112 години Независимост на България.

Независимостта е триумф на българския непоколебим дух, на нашата вяра и сила, заяви във Велико Търново заместник-председателят на парламента Емил Христов.

Той присъства на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“, произнесе слово и поднесе цветя на пирамидата на Независимостта. Честванията във Велико Търново са под патронажа на председателя на българския парламент.

112 години ни делят от датата, на която българският народ имаше вярата и волята да извърши едно свято дело, дело, което изпълни мечтите на хиляди българи за свобода и за независимост, отбеляза в приветствието си заместник-председателят на парламента. Това дело е и бляскава дипломатическа победа – най-голяма победа на българската дипломация, допълни той. Днес ние достойни ли сме, какво ще завещаем на тези след нас – да събират отломки от България ли, да се борят за свобода, за независимост, това ли заслужава българският народ, попита Емил Христов. Нека протегнем ръка един към друг, а не юмруци, да помогнем един на друг и на страната си, да бъдем достойни за поколенията преди нас, призова заместник-председателят на парламента.

Рано сутринта бе отслужена празнична литургия за празника в храм „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Бяха осветени и бойните знамена. По традиция бе прочетен и манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Бяха поднесени и цветя на пирамидата на Независимостта.

Военнослужещите днес се включиха в церемониите по издигане на националния флаг на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент. Тържествената заря-проверка за празника ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта “Царевец”.