Техническо решение за пресичане на множеството измами с огромни стада овце и кози, които съществуват само виртуално, но собствениците им получават за тях съвсем реални субсидии, е разработил русенският инженер Петър Черняев - собственик и управител на „ВИП Софтуер“. Компанията от години се занимава с разработки за управление на агробизнеса и животновъдството. Той вече има подкрепата на животновъдни асоциации и ветеринарни лекари и е входирал официално предложението си в земеделското министерство. 
Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), виртуалните овце са около 120 хиляди. Според други оценки са поне 300 хиляди, тоест всяка пета регистрирана овца всъщност не съществува. Това е възможно, защото принципът на работа на системата (ВЕТИС), чрез която се регистрират животните, работи офлайн, т.е.нещата на терен се изпълняват и записват от районния ветеринарен лекар и след това се отразяват в системата. Така съществува теоретична и практическа възможност да се въвеждат грешни данни. Разработения от нас продукт - „ФЕРМА-УЕБ“ с четец за ушни марки на овце би могъл да реши този проблем. Основната идея е, че продуктът работи съвместно с четеца онлайн и инвентаризира всички животни, които са в конкретния обект, като едновременно с това има възможност „на терен“ да даде съобщение за грешка, ако има нещо некоректно, обясни Черняев.
Според управителя на „ВИП Софтуер“, неговият продукт ще даде и друго предимство - ще направи всички въведени данни видими от всички по веригата. Защото в момента нито животновъдите, нито ветеринарните лекари могат да видят какво е отразено в системата. Затова съществува и възможността някой администратор да бърка в данните и да прави сериозни корекции. Проблемът според Черняев не е в това, че някой животновъд на село има 100 животни, а е излъгал за още 10, а във фермите с по 2000 овце, които всъщност не съществуват. Несъответствията са видими за всички. Няма как 1,5 млн. овце да дават само 700 хил. агнета. В регистърът има животни, които не са раждали от 2001 г. Ако това е вярно, не е ясно за какво някой ще ги държи, каза Черняев.
Ако предложението му се приеме, държавата ще трябва да инвестира по 439 евро за четец с онлайн връзка на всеки един от 900-те районни ветеринарни лекари. Разходът не e чак толкова огромен, като се има предвид, че издръжката на системата ВЕТИС е от порядъка на 1,5 млн. лева годишно. Дори броят на виртуалните овце да е около оптимистичните предположения - 120 хиляди, само от сумите „де минимис“ ще се спестят 1,2 млн лв., колкото би струвало оборудването на всички районни ветеринари с четци и необходимия софтуер. Ако се установи и впоследствие наистина се отстрани грешката от 10% от овцете, сумата по общата субсидия в размер на поне 4,8 млн. лева може да бъде разпределена на ветеринарите, за да осъществят контрол на грешките и опитите за некоректност на фермерите, изчислява управителят на „ВИП Софтуер“.