Коронавирусът продължава да е основна примамка на телефонните измамници, които са доказали, че успешно яхват страховете на обществото и безскрупулно печелят на гърба на притеснените хора.
Най-новата жертва в капана на мафията е 89-годишна жена от несъобщено от полицията русенско село от общините Бяла или Ценово, която след позвъняване на 20 септември около 10 часа е държана на телефона повече от 2 часа. По това време „главният лекар на болницата в Свищов“ настойчиво й обяснявал, че племенникът й бил заразен с коронавирус и бил между живота и смъртта. Единственото спасение било спешно да му бъде поставена специална ваксина. В разговора се намесвал ридаещ мъжки глас, в когото разтревожената баба разпознала племеника си, краката й се подкосили и признала, че има 6600 лева.
„Лекарят“ й наредил да опакова 6500 лева в найлонова торбичка, а другите 100 лева да задели за шофьора на болницата, който щял да дойде на адреса й и да ги вземе. Така и станало - в 13 часа в дома й пристигнал човек, който да получи пратката, а в същото време жената продължила да говори по телефона с мнимия доктор. След по-малко от час и половина тя разбрала, че е измамена, и веднага се обадила 112.
Първата телефонна измама на тема коронавирус в Русенско стана на 31 март, а в нея попадна 73-годишна жена от Обретеник, която плати 1600 лева за животоспасяваща инжекция. Тя уж трябвало да излекува заразения й брат, който живеел в Лас Вегас.