Построеният през 20-те години на миналия век мост в Басарбово дочака ремонт след 12 години сигнали, жалби, обещания и напразни надежди. Съоръжението, което свързва двете части на селото и е част от обходния път при затваряне на отсечката Русе-Бяла, ще бъде обновено с отпуснати от Пътната агенция пари.
В сегашното си състояние мостът създава проблеми както за трафика, така и за пешеходците.
„Този мост е изключително важен не само за нашето населено място, а и за целия регион по простата причина, че това е държавен път и той е обходен за пътя Русе-София. Мога да ви кажа, че 12 години чакахме тоя ремонт“, казва кметът на селото Николай Колев.
При изграждането мостът е бил двупосочен, но е нямало място за движение на пешеходци.
„След като са обособили място за пешеходци и са сложили съвременните предпазни съоръжения - еластични огради, каквито той е нямал, за съжаление, те са стеснили габарита на моста и от двупосочен е станал еднопосочен“, обяснява ръководителят на проекта инж.Румен Йовчев.
Предстои изграждането на нови пасарелки за пешеходците, които ще бъдат направени чрез изливане на нови фундаменти и върху тях ще се постави по една греда от двете страни. Така движението по моста ще стане отново двупосочно, без да застрашава пешеходците. Крайният срок за приключване на ремонта е до Коледа.