Русе от вчера е част от 5G мрежата на „Виваком“, съобщиха от компанията. Мрежата от новото свръхбързо поколение засега работи в централната градска част, но плановете на телекома са да участва в бъдещи търгове за честоти, за да разшири покритието й.
Технологията, която с непостиганата досега скорост на обмен на данни носи потенциал да промени сфери като телемедицината, дигиталното образование, развлекателния бизнес, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други сфери, е сред обектите на упорити конспиративни теории, според които 5G са опасни за хората. Един от най-нелепите слухове е, че 5G вълните са толкова вредни, че подложените на влиянието им гълъби масово измират.
Науката многократно заявява, че няма доказателства за вредно въздействие на технологията, но това не спира разпространението на най-различни теории и откровени фантасмагории. Отговор на опасенията за читателите на „Утро“ даде проф.Михаил Илиев от РУ, който с научни аргументи обясни, че 5G мрежите са точно толкова опасни, колкото рутера за интернет и микровълновата фурна вкъщи.
 Заради обществените страхове кметът на Русе влезе в историята като първият политик от такъв ранг, който в началото на април запита с официално писмо мобилните оператори внедрена ли е 5G мрежа в Русе и какви са перспективите в тази насока.
Е, мрежата вече работи и гълъбите са си живи и здрави. Напук на всички конспирации.