На 1 октомври започва поредното издание на литературния фестивал, който организира всяка есен международно дружество „Елиас Канети“. Тази година той носи названието „Възможни светове“ и ще продължи до 16 октомври. Сред акцентите са 30-годишнината от обединението на Източна и Западна Германия, както и поколението писатели „Новите германци“ - емигранти, които представляват ново измерение на гражданството там. 
13-ото издание на фестивала ще бъде открито с постановката „Каспар“ по пиесата на нобеловия лауреат от миналата година Петер Хандке, която ще представи на 1 октомври от 19 ч в Дом Канети театрална компания „Момо“. Русенци ще имат шанса да се срещнат с автори като Златко Енев, който ще сподели своята нова книга „Възхвала на Ханс Аспергер“ с личната си история на баща на дете с аутизъм, Христо Карастоянов и романа „Кукувича прежда“, с три от книгите на нашумялата полска авторка Олга Токарчук, както и с книгата „Филмова психоанализа“ на Андреас и Вивиан Хамбургер /а след представянето на 10 октомври от 16 ч в камерната зала на Доходното здание ще бъде прожектиран оскароносния филм „Паразит“/. 
Специално за срещата-разговор „Намерени и изгубени в превода“ на 12 октомври ще дойде главният секретар на Съюза на преводачите и главен редактор на сп.“Панорама“ Невена Панова. А със сигурност голям интерес ще предизвика възможността четящите русенци да се срещнат с една от най-впечатляващите съвременни български белетристки - Здравка Евтимова, която от години пише прекрасни разкази. Напоследък името й стана известно на много широк кръг читатели - през 2015 година нейният разказ „Кръв от къртица“ влезе в учебниците за гимназиите в Дания, а през миналата година същият разказ е публикуван и в учебници в САЩ. Здравка Евтимова ще гостува в Русе на 16 октомври от 16 ч в зала „Европа“ на Доходното здание. 
Всички събития от афиша на литературния фестивал „Възможни светове“ са с вход свободен“, каза председателката на дружество „Канети“ проф.Пенка Ангелова.