Стоматологът Ченко Сотиров, д-р Илия Шалев и баскетболистът Филип Виденов са тримата русенци в Инициативния комитет на „Републиканци за България“, получили лична покана от Цветан Цветанов да се включат в проекта му. 89-членният инициативен комитет на новата партия, която ще бъде учредена на 27 септември, беше представен официално вчера от Цветанов в НДК.
Успяхме да се свържем с д-р Сотиров, който заяви за „Утро“: „Никога не съм се занимавал с политика. С Цветанов сме познати отдавна, но не по политическа линия. Поиска да се срещнем и ми разказа за проекта си. Отначало си мислех, че е добре да помисля малко, но като разбрах за какво става дума, съгласих се на момента да вляза в инициативния комитет. И днес /вчера, б.р./ видях, че не съм сгрешил. В политиката съм се нагледал на какво ли не. Нужен е екип от умни, разумни, читави хора. И Цветанов е успял да подбере именно такива хора с различни специалности“.
На въпрос дали той ще оглави структурата на новата партия в Русе, отговорът беше: „Не съм получавал такова предложение. Аз съм доста зает, но за тази кауза, си струва да се помисли“.
Д-р Ченко Сотиров е родом от Кубрат, но живее и работи в Русе. Завършил е Медицинския университет в Пловдив през 2008 г. със специалност „Обща дентална медицина“. Има и специализация по „Здравен мениджмънт“. 5 години е работил като стоматолог в Норвегия. Владее английски, норвежки, руски и турски език.
Собственик е на дентално студио „Д-р Ченко Сотиров“ и в интернет има много отзиви от негови пациенти, които го определят като изключителен професионалист. 
Д-р Илия Шалев е македонец, но е завършил във Варна, живее в Русе и работи като медицински представител. Филип Виденов е един от най-известните български баскетболисти и бивш капитан на националния отбор. На последните местни избори той беше в листата за общински съветници на ГЕРБ.
В 89-членния инициативен комитет има и други спортисти, сред които и трикратният световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев, журналисти като водещия на „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев, бивши членове на ГЕРБ, сред които кметове, координатори и отцепилата се депутатка Джема Грозданова. Неродената още партия се радва и на съмишленици от чужбина, включително бившите собственици на закритата телевизия BiT братята Павел и Румен Вълневи от Чикаго. Впрочем в бившите студиа на телевизията днес се помещава Евро-атлантическият център за сигурност, създаден миналата година от бившия втори в ГЕРБ.
По думите на Цветан Цветанов, новата партия ще отстоява евроатлантическите ценности и ще работи за образование, съдебна система, среден и малък бизнес и култура.